اگرچه دین رسمی جمهوری اسلامی ایران اسلام است اما به واسطه بلوغ جامعه ایران اکنون همه ادیان و اقلیتها در این کشور فعالیت دارند و این موضوع نشاندهنده وسعت دیانت اسلام برای پذیرفتن همه اقلیتهای درون خود است. امروزه حضور اقلیتهای دینی تحت عنوان افتخاری برای مساله امنیت، آزادی دینی و الگویی برای جهانیان به شمار میرود و همزیستی ادیان توحیدی در طول تاریخ نمونهای منحصر به فرد از فرهنگ شمولگرای ایران و هویت دیرینه مردم است.
دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران در حوزه ادیان توحیدی نیز در نوع خود بینظیر بوده است و کارشناسان مذهبی معتقدند که این انقلاب، ادیان الهی را در جهان زنده کرده و اندیشه و افکار در این دوره همبستگی و همدلی میان ادیان توحیدی و نظام جمهوری اسلامی را موجب شده است.
دیدارهای رهبر معظم انقلاب با خانوادههای شهدا، جانبازان و آزادگان اقلیتهای دینی نمادی از احترام به پیروان ادیان توحیدی در نظام جمهوری اسلامی به حساب میآید. بنابراین رفتار صمیمانه نظام با پیروان این ادیان الگوی مناسبی از همزیستی مسالمتآمیز با جامعه بشری را ارائه کرده است.
امروز بسیاری از اقلیتهای دینی در ایران در صلح و آرامش به زندگی خود ادامه میدهند این در حالی است که در جوامع غربی اعمال خشونت به این ادیان برای همگان آشکار است و این همان همزیستی مسالمتآمیز و تعامل میان پیروان ادیان توحیدی بوده به نوعی که بسیاری از این ادیان با انقلاب اعلام همبستگی کردهاند.
کارشناسان معتقدند که پس از انقلاب جمهوری اسلامی ایران همواره زمینه اخوت میان ادیان توحیدی را فراهم کرده است و به واسطه این موضوع اقلیتهای دینی در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی و فرهنگی فعالیتهای جدی دارند.
اینکه امروز حقوق اقلیتهای دینی در قانون اساسی به رسمیت شناخته شده است یکی از دستاوردها و کارنامه پرافتخار جمهوری اسلامی به حساب میآید و ادیان توحیدی رفتارها و برخوردهای منصفانه و عادلانهای از این نظام شاهد هستند همانگونه که آزادی انجام مراسم و امنیت معابد و اماکن مقدسه برقرار بوده و حرمت شخصیتهای ادیان مختلف حفظ شده و آزادی روابط اجتماعی برای این افراد در جامعه همانند دیگر شهروندان برای پیروان اقلیتهای دینی هم وجود دارد.
پیروان ادیان در جامعه ایرانی همزیستی خوبی دارند
با توجه به اینکه ادیان توحیدی مختلفی در ایران زندگی میکنند مردم ایران با این جامعه از پیروان ادیان به نوعی همزیستی مسالمتآمیزی دارند؛ سیدمحسن میرطالبی، دکترای مهندسی سیستمهای فرهنگی و مدرس دانشگاه سوره تهران در گفت وگو با گروه جامعه ایرنا درباره همزیستی ادیان توحیدی در ایران معتقد است: کشور ایران، تمدن و فرهنگ ایران از یک دیرینه بسیار طولانی برخوردار است و زمانی که فرهنگ و تمدن این کشور را مطالعه میکنیم ادیان مختلفی در جامعه ما بودهاند. ادیانی قبل از ورود اسلام به ایران مانند زرتشت، یهود، مسیحیت و دیگر ادیان در ایران بوده است.
وی ادامه داد: بنابراین در این سالها ثابت شده است که همزیستی مسالمتآمیزی بین مردم ایران با توجه به فرهنگ بالا و غنی ایرانی باعث شده که همیشه پیروان ادیان در جامعه ایرانی همزیستی خوبی داشته باشند.
مهد زرتشت در یزد ایران
مدرس دانشگاه سوره تهران گفت: ایران در منطقه خاورمیانه غیر از فلسطین اشغالی «اسراییل» بیشترین جمعیت یهود را دارید، بنابراین از نظر وجود دین یهودیت، مسیحیت ایران همیشه کشوری با جمعیت بالای پیروان ادیان شناخته شده است.
به گفته میرطالبی، از گذشته مهد زرتشت در ایران بوده و بعد از ورود اسلام به ایران یک همزیستی خوبی بین جامعه دینی در این کشور وجود داشته است. حتی فرقهها و اهل تسنن نیز در این کشور با دیگر اقلیتهای دینی در کشور ما همزیستی مطلوبی دارند.
وی معتقد است: هیچ زمانی نبوده بین ادیان به خصوص جامعه و فرهنگ ایرانی درگیری و کشمکش وجود داشته باشد و در واقع پیروان همه ادیان با هم همزیستی خوبی داشتهاند.
وی با اشاره به اینکه منطقه یزد مهد زرتشت به حساب میآید، اظهار داشت: اکنون جامعه یهودیت نیز در جامعه ایران حضور دارند و در استانهایی همچون اصفهان، آذربایجانها و یزد کلیساها و آتشکدههایی وجود دارد و همه اینها نشاندهنده همزیستی و صمیمت بین مذاهب ابراهیمی است.
وجود یک کلیسا و مسجد کنار هم نشان از همزیستی ادیان دارد
میرطالبی به وجود ادیان و اقلیتهای دینی مانند مسیحیت، یهودیت و زرتشت در ایران از گذشته تاکنون اظهار داشت: چندین سال پیش در منطقه جنگی در آبادان حضور داشتم یک روز در آبادان صحنهای جالب را مشاهده کردم که هنوز هم برای من جذابیت دارد اینکه دیوار به دیوار کلیسا و مسجد کنار هم بودند.
وی ادامه داد: زمانی که یک مسجد و کلیسا کنار هم باشند و این موضوع نشاندهنده صمیمیت و همزیستی ادیان و اقلیتهای دینی در این کشور دارد.
این مدرس دانشگاه یادآور شد: یکی از موضوعات مهم دیگر که برای همه دارای ارزش است حضور رهبر معظم انقلاب به منزل شهدای مسیحی یا اقلیتهای دینی است، این مساله صمیمیت و رفاقت را در جامعه ایران نشان میدهد زیرا هیچ زمانی بین فرقهها و مذاهب در جامعه ایرانی تضاد و درگیری وجود نداشته است./ایرنا