محور (فضای مجازی و آسیب های آن)
اندیشمندان علوم ارتباطات به طور کلی رسانه را پلی برای نقل و انتقال اطلاعات، ایده ها و افکار افراد و جامعه می دانند.
از قابلیت ها و کارکردهای رسانه های جمعی می توان به ارسال همزمان پیام های یکسان برای تعداد زیادی از مخاطبان اشاره کرد.
مهمتربن ویژگی رسانه (نهادی بودن ) آن است به این معنا که یک پیام در درون یک نظام منسجم ارتباطی و با هدف اثر گذاری برای آگاهی مخاطب تهیه و ارسال می شود
رسانه ها در انتقال فرهنگ یا اطلاعات، ارزش ها و هنجارهای جامعه از نسلی به نسل دیگر نقش مهمی دارند ودر این میان می توان به اهمیت و جایگاه پررنگ عنصر آموزشی رسانه ها در انتقال مفاهیم به مخاطبان و حتی توان مدیریت افکار عمومی اشاره کرد که در این زمینه سواد رسانه ای معنا و مفهوم پیدا می کند
هرچند رسانه عمری دراز دارد اما از قرن بیستم وبا اختراع شبکه های رایانه ای و شکل گیری اینترنت و گسترش روزافزون آن و سپس پیدایش نوظهورفضای مجازی و سکوهای ارتباطی جدید نظیر پلتفرم های داخلی و خارجی در قرن ۲۱ چهره رسانه و علم ارتباطات نیز دستخوش تحولات عدیده ای شد.
اکنون با وجود شبکه های اجتماعی متعدد در فضای مجازی هر شهروند در جامعه به نوعی خبرنگار محسوب می شود و حلقه های میانی دهکده جهانی (به تعبیر مارشال مک لوهان) تنگ تر و کوچکتر شده و اکنون در کمترین زمان ممکن همه افراد در اقصی نقاط دنیا می توانند دیدگاه ها و ایده ها یا مشاهدات خود را با دیگران بدون در نظر گرفتن بعد زمانی و مکانی به اشتراک بگذارند.
روزگاری نه چندان دور جهان در سیطره نشریات و رسانه های چاپی بود و اکنون فضای مجازی و شبکه های اجتماعی باوجود نوظهور و نوپا بودن اما گوی سبقت را در اطلاع رسانی های سریع و آسان از سایر رسانه های جمعی سنتی ربوده اند.
بدون شک همزمان و همپا با رشد روزافزون بشر در علوم مختلف، رسانه نیز با شتاب بیشتر روند توسعه را در پیش گرفته است وهوش مصنوعی به عنوان یکی از نوآوری های جدید بشر در زمینه ارتباطات و فناوری های اطلاعاتی فرایند رشد رسانه را بیشتر کرده است.
بدون شک طی سال های آینده جهان تحت تاثیر قدرت رسانه در ابعاد نوین و به روز تر خواهد گرفت و رسانه جمعی چهره ای جدید از خود برای مخاطبان به نمایش می گذارد.
رسانه های نوین ازهمان ابتدای شکل گیری خود که با اختراع ماشین چاپ متولد شدند تا به امروز، تاثیری غیرقابل انکار در زندگی بشرداشته اند و اکنون به رشد و توسعه رسانه ها، به طرز چشم گیری تمام زندگی فردی و اجتماعی جوامع بشری تحت تاثیر فضای هزار رنگ و هزارتوی این وسیله ارتباطی به ویژه شبکه های اجتماعی قرار گرفته و ما هر روز شاهد تاثیرات منفی ومثبت آن بر زندگی خود هستیم.
اما در این میان اطمینان از صحت یک خبر در دریای بزرگ فضای مجازی به مصداق پیدا کردن سوزن در انبار کاه است و بسیاری از مخاطبان یا صحت و درستی اخبار را قبول ندارند یا از آن به سادگی می گذرند.
البته باوجود تکثرانواع رسانه های چاپی و برخط ، مخاطب معمولا خبر خود را از رسانه های معتبر و شناخته شده کسب می کند و در کانال های خبری مجازی نیز تعداد دنبال کننده های آن کانال (ممبر) از ملاک های مخاطبان برای آن رسانه محسوب می شود.
رسانه ها با توجه به قدرت القایی بالای خود، به گونه ای نقش آفرینی می کنند که تاثیر گذاری مثبت یا منفی بر مخاطبان و افکار عمومی دارند و تحت تاثیر بسیاری از عوامل محیطی می توانند التهاب زا و بحران آفرین باشند یا برعکس آرامش را به جامعه تزریق کنند.
بحران آفرینی از سوی رسانه ها اهمیت زیادی دارد وهنگام بروز رخدادها و بر اساس شرایط حاکم برجامعه تعدادی از رسانه ها برخلاف اخلاق رسانه ای خود، شرایط را در نظر مردم وخیم جلوه می دهند و باعث ایجاد دلهره در بین مخاطبان و توده جامعه می شوند.
در طرف مقابل تعدادی نیز با درایت و اخلاق مداری و با تمسک به پشتوانه بزرگی به نام اتحاد و همدلی بین آحاد مردم، قلم خود را با امیدواری بر کاغذ می زنند و از سیاه نمایی های دروغین و غیرواقع پرهیز می کنند.