محیط زیست اصلیترین مشکل استان گیلان
استاندار گیلان میگوید: مشکلات استان گیلان در بخشهای صنعتی، گردشگری و کشاورزی را طی ۱۰۰ روز گذشته بررسی کردیم و با توجه به این که بنده هم متولد استان گیلان هستم با بسیاری از این مسائل بخوبی آشنا بودم ولی با این وجود اطلاعات جامعی هم از دستگاه های مختلف کشوری جمع آوری کردیم تا به یک تحلیل جامع برسیم. اصلیترین مشکل استان گیلان در حال حاضر به محیط زیست بازمیگردد. وقتی ما مشاهده میکنیم که میانگین اجرای پروژههای مربوط به فاضلاب و تصفیه خانه در کشور ۶۶درصد بوده ولی در گیلان این رقم به ۲۶درصد میرسد متوجه وخامت موضوع خواهیم شد. البته نمیخواهم به واکاوی عملکرد مدیران گذشته در این استان بپردازم اما ظاهرا فضای سبز در استان گیلان اجازه نداده تا واقعیت این امر بخوبی مشخص شود و نکته دوم هم به بارندگی پرحجم در این استان مربوط است که رودخانهها مدام در حال سرریز به تالابها هستند. و از آنجا که تالاب انزلی هم عمیق است و کسی هم سودای بررسی زیر تالاب را نداشته لذا مسئله محیط زیست در اولویت عملکرد مدیران قبلی استان نبوده است.
نبود صرفه اقتصادی برای تولید برنج و چای در استان گیلان
استاندار گیلان افزود: درباره مسائل اصلی هم راهکار مناسبی در گذشته ارائه نشده است. مثلا در حوزه برنج شما شاهد هستید که یک چهارم مردم ایران از برنج گیلان استفاده میکنند و یا ۹۵درصد از چای مصرفی مردم ایران در گیلان کشت میشود ولی همین دو محصول استراتژیک کشور با صرفه مناسب اقتصادی در گیلان تولید نمیشوند. یعنی هزینههای کشاورزان به نرخ روز است اما درآمد آنان به نرخ روز نیست و از محل درآمد برنج هزینه دستمزد کارگران در زمینهای کشاورزی به زحمت تامین میشود. و حالا آب و کود و نشاء هم بماند که کشاورز باید با نرخ روز بهای آنها را بپردازد. نکته تاسفبار اینجاست که وقتی همین برنج از سر زمین برداشت میشود، دولتها برای پایین آوردن قیمت آن اقدام به واردات برنج خارجی میکنند تا از مصرف کننده حمایت کنند اما فراموش میکنند که تولیدکننده دیگر انگیزهای برای کشاورزی ندارد و به همین خاطر با مشکل تبدیل مزارع کشاورزی به شهرکهای ویلایی در استان روبرو شدهایم. در مورد چای هم همینطور است. اگر در نظر بگیریم که از هر سه کیلوگرم مصرف داخلی آن یک کیلوگرم تولید استان گیلان است پس دوکیلوی دیگر چای وارداتی خواهد بود ولی آن دوکیلوگرم با ارز نیمایی که قیمت کمتر از بازار آزاد دارد وارد میشود و به همین سبب تولید چای در استان گیلان را به دلیل نداشتن صرفه اقتصادی شدیدا به مخاطره انداخته است.
ظرفیت گیلان برای تامین بخش اعظم محصولات غذایی مردم ایران
دکتر حق شناس ادامه داد: استان گیلان تقریبا ۳ میلیون تن تولید محصولات غذایی دارد که برای ضریب امنیت غذایی کشور بسیار مهم است و حتی میتوان با برنامه ریزی مناسب در حوزه کشت گلخانهای بخش مهمی از صنعت غذایی ایران را تامین کنیم که در خنثی سازی تحریمها حداقل در حوزه مواد غذایی بسیار حایز اهمیت است اما به هر دلیلی به نظر میرسد که این نگاه دراولویت حل مسائل کلان کشور دیده نمیشود.
خروج گیلان از فهرست استان های صنعتی کشور
استاندار گیلان افزود: آن زمانی که ایران دارای ۱۵ استان بود و نقشهاش هم هنوز زیر برج میدان آزادی تهران موجود است، گیلان یکی از ۵ استان برتر صنعتی کشورمان محسوب میشد ولی امروز دیگر قطب صنعتی نیست چون در یک مقطعی گفته شد که گیلان باید قطب کشاورزی باشد و جالب است که گیلان امروز حتی قطب کشاورزی هم نیست چراکه ارزش افزوده برخی از محصولات غذایی استانهای کویری ایران از ارزش افزوده محصولات غذایی گیلان بیشتر است.
وضعیت نامناسب هتلداری در گیلان
دکتر حق شناس گفت: در بخش خدمات و گردشگری هم همین وضعیت وجود دارد و تعداد هتلها در استان بسیار ناچیز است. این که میبینیم با هجوم هموطنان در ایام تعطیل به استان گیلان تعداد چشمگیری از آنها به همراه خانواده کنار خیابان با چادر سکونت میکنند، تاسفبار است. و اگر ما اقامتگاههای ارزان قیمت و متناسب با درآمد فعلی عموم مردم ایران که فعلا در اثر تحریمها خیلی هم زیاد نیست، در استان گیلان میساختیم آیا کسی در چادرها و یا کنار خیابان میخوابید؟ و امروز میبایست استان گیلان به راحتی قطب گردشگری کشور باشد که متاسفانه نیست.
آستارا ویترین مرزی ایران در مواجهه با اوراسیا
دکتر حق شناس گفت: با توجه به این مسائل که برشمردم حال پرسش معقول این است که در همین شرایط چه باید کرد؟ در حوزه گردشگری گفت و گوهای بسیار خوبی با دکتر صالحی امیری وزیر محترم گردشگری و میراث فرهنگی انجام دادهایم که وارد ساخت هتلهای مناسب و مقرون به صرفه شویم. و در حوزه زیرساختها نیز تلاش خواهیم کرد تا شبکه ناقص اتصال گیلان به آزادراههای بین استانی و بزرگراههای درون استانی را به سرانجام مناسبی برسانیم. در ریل هم خط ریلی رشت به آستارا همچنان حلقه مفقوده کریدور شمال به جنوب است. در واقع این کریدور شمال به جنوب بدون تکمیل فوری آزادراهها و بزرگراهها و خط ریلی رشت به آستارا امکان ایجاد شدن نخواهد داشت. و شما شاهد هستید که استان گیلان یک نمونه منحصربه فرد در ایران به لحاظ داشتن مرزهای زمینی، ریلی و دریایی است پس باید با نگاه ملی وارد حل مسائل این استان شد. در واقع آستارا باید به مثابه ویترین مرزی ایران مقابل کشورهای آسیای میانه باشد ولی اکنون امکانات رفاهی، خدماتی، نرم افزاری و سخت افزاری این شهر فوق استراتژیک کشورمان که دروازه ورود ایران به آسیای میانه و حتی جمهوری خلق چین محسوب میشود، تاسفبار است.
تامین هزینه خط ریلی رشت به آستارا از محل فاینانس روسها
استاندار گیلان ادامه داد: در سفر رئیس جمهور پزشکیان به روسیه مقرر شد تا این ۱۶۰ کیلومتر ریل رشت به آستارا از محل فاینانس روسها تکمیل شود و باید هرچه سریعتر بزرگراه رشت به قزوین هم تکمیل شود و نیز برای فرودگاه رشت هم به دنبال ایجاد باند مناسب با فرود و برخاست هواپیماهای پهن پیکر هستیم و شاید بتوانیم تا قبل از سال خط ایرلاین گیلان را افتتاح کنیم. و در تالاب انزلی هم وزارت نیرو قبلا ۲۵ هزار هکتار سند گرفته بود که قرار شد این رقم به زیر ۲۰ هزار هکتار برسد و در بحث سفیدرود هم وزارت نیرو قرار شد به تعهدات خود عمل کند. و در ۱۰۰ روز گذشته هم سفر رئیس قوه قضائیه، سفر دو وزیر و سفر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس به استان گیلان را شاهد بودیم که قطعا اثراتش در میان مدت بخوبی نمایان خواهد شد.