چندی پیش رویترز دربارهی کاهش عرضه نفت ایرانی در چین گزارشی منتشر کرد که دلیل آن تخفیفهای بالایی بود که چین از ایران میگرفت. با تحریم نفت روسها و تعیین سقف ۶۰ دلار برای آنها، ایران نیز مجبور به دادن تخفیفهای بالا به چین شد، تخفیفی که مسئولان ایرانی آن را بارها تکذیب کردهاند.
فریدون حسنوند، رئیس کمیسیون انرژی مجلس یازدهم درخصوص خبر کاهش عرضه نفت به چین و کاهش تخفیفات نفتی گفت: هر کشوری در انتهای تحریم نسبت به ابتدای تحریم و اواسط آن تجربیاتی به دست میآورد و شرایطش نسبت به قبل تغییر میکند. نیاز دنیا به نفت بیشتر میشود و فراز و نشیبهایی در این میان ایجاد میشود که ایران هم از این قاعده مستثنی نیست.
او ادامه داد: همین کشور روسیه که در دنیا به عنوان ابرقدرت شناخته میشد، در بحث تحریم خیلی بیشتر از کشور ما به سایر خریداران خود تخفیف میداد. اما جمهوری اسلامی ایران قطعا میزان تخفیفی که در رسانهها اعلام شده است را برای فروش نفت به چین نداده است.
شرایط فروش معقولتر شده
حسنوند با بیان اینکه اکنون شرایط فروش نفت نسبت به قبل معقولتر است؛ بیان کرد: کمیتهای مسئول میزان تخفیفات نفتی است که همه ملاحظات را در نظر میگیرد و اینگونه نیست که یک نفر درباره میزان تخفیفات نفتی تصمیم گیری کند. این کمیته شرایط کشور و نیاز را در نظر میگیرد، بعد تصمیم میگیرد.
رئیس کمیسیون انرژی مجالس دهم و یازدهم همچنین تاکید کرد: در گذشته شاید این اتفاق افتاده و تخفافاتی به چین داده شده است، اما اکنون شرایط تغییر کرده و چینیها هم به نفت ما بیشتر از قبل نیاز دارند. آنها مشکلاتی دارند و هم پالایشگاههای آنها و هم پروژههای دیگر چین به نفت ما نیازمند است، پس دلیلی برای تخفیفات زیاد وجود ندارد.
نماینده پنج دوره مردم اندیمشک در مجلس تاکید کرد: ایران هم سعی کرده است خیلی منطقی و با رعایت شرایط جهانی و منطقهای این کار را انجام دهد.
حسنوند در پاسخ به اینکه ایران چگونه به این جمع بندی رسیده است که هم عرضه نفت به چین را کاهش دهد و هم تخفیفات را کم کند؟ گفت: اینطور نیست که قبلا این کار را انجام میداده ایم، اما اکنون این کارگروه خیلی منطقی و دقیق همه درخواستها و نیازهای خرید نفت که به آن داده میشود را بررسی میکند و بر اساس منطق، نسبت به انها تصمیم میگیرد./انرژی پرس